Baja Dolce- Placebo trilógia



Názov série: Placebo
Autor: Baja Dolce
Vydavateľstvo: Art Floyd


    Prvýkrát som sa k celej sérii Placebo, od skvelej autorky Baji Dolce, dostala približne pred rokom a musím sa priznať, že som vtedy z nejakého nejasného dôvodu nechápala pointu a myšlienku celej knihy. Problém bol v tom, že môj život vtedy vyzeral úplne inak a na takúto knihu som pravdepodobne ešte nebola dostatočne vyspelá, a preto som ju vnímala iba ako nejakú romantickú literatúru bez hlbšieho odkazu. No pred pár mesiacmi som dostala možnosť zapojiť sa do štafety s troma úžasnými slovenskými autorkami a práve Placebo On (prvý diel celej série) sa mi dostal do ruky po druhýkrát. S menšími obavami, no predsa, som sa do neho pustila a skoro po pol roku som celú knihu začala vnímať úplne inak. 
   Príbeh všetkých troch častí totižto nie je len taký ten klasický romantický klišé sled udalostí, ukrýva v sebe oveľa viac. Postavy, ktoré si prechádzajú veľmi zložitými životnými situáciami a snažia sa bojovať za šťastný život. Vzťahy medzi priateľmi, vnútorný boj s minulosťou i prítomnosťou a samozrejme lásku a to, ako dokáže jedno stretnutie a jeden človek ovplyvniť naše životy a otočiť ich na úplne inú stranu. 
   Na celej trilógii je unikátne to, že každý diel sa dotýka niečoho iného a je zameraný na iné obdobie hlavnej hrdinky Emy. V prvom diele sa rieši najmä jej prvotná láska ku Chrisovi a fakt, že práve Chris ju robí lepším človekom. A to, že práve vďaka nemu dokáže poraziť svojich démonov. V tom druhom, Placebo Ja, sa autorka orientuje hlavne na Emu a jej osobný rozvoj, na to, aby hlavná hrdinka (a my s ňou) pochopila, že sama je silná žena a dokáže poraziť svoju minulosť a ten tretí diel... no tak ten sa stal pre mňa jednou z mojich najobľúbenejších kníh a zároveň najlepšou knihou v celej sérii. 
bajadolceautor
zdroj
   Placebo My bol totižto iný ako predošlé dve knihy, najmä tým, že žánrovo prechádzal až do trileru, postavy sa ešte viac vyvinuli a celá situácia sa tak nesmierne zmenila, že fuhhh, knihu som čítala jedným dychom, nevedela som ju odložiť z ruky a musím vám povedať, že ak by mi počas čítania niekto meral tlak, tak by pravdepodobne nameral poriadne veľké výkyvy. 
   Všetky postavy, naozaj všetky postavy (okrem tých záporných, samozrejme) som si zamilovala a lúčila som sa s nimi neuveriteľne ťažko, priam som knihu nechcela zavrieť, lebo som vedela, že sa to tým celé skončí. Všetky do jednej boli totižto krásne rozvinuté, mali svoju minulosť aj budúcnosť, ciele, a prostesom sa cítila, akoby som čítala o živých ľuďoch, najmä teda v tom poslednom dieli, ktorý som vyslovene hltala očami. 
   Taktiež štýl písania autorky je vynikajúci, nakoľko Baja píše veľmi pútavo a v jej knihách sa vždy nachádza primeraný počet dialógov i opisov. A navyše, každú jednu činnosť či emóciu postáv, či už je to bežný deň v práci alebo vyjadrenie lásky, dokáže napísať tak uveriteľne, v prípade emócií neskutočne silno. Až mi to miestami lámalo srdce a zároveň ho zocelovalo.
   Som nesmierne rada, že sa táto séria ku mne dostala a že som jej dala druhú šancu a s odstupom času sa do nej zamilovala celým svojím srdcom. Lúčilo sa mi s ňou veľmi ťažko, no posledné stránky som zatvárala so smutným úsmevom na tvári. Zanechala vo mne veľa emócií a proste som rada, že som sa do nej začítala.
   
ODPORÚČANIE

    Placebo je trilógia, ktorá toho ukrýva neuveriteľne veľa, či už po príbehovej alebo emocionálnej stránke. Hlavné je čítať pomedzi riadkami a hľadať posolstvo, ktoré nám autorka formou textu podáva. A pokiaľ vás táto recenzia plná pozitív ešte stále nepresvedčila o tom, aby ste siahli po Placebu, hovorím vám, zmeňte to a pustite sa do nej :)!.


HODNOTENIE CELEJ SÉRIE: 5/5


Zároveň ďakujem Baji za možnosť prečítať si jej tri knihy, užila som si ich naplno :).

Zverejnenie komentára

0 Komentáre