Marie Lu- Fenomén (diel 2.)

Názov knihy: Fenomén (Prodigy)
Autor: Marie Lu
Séria: Legenda Republiky
Diel: 2.
Počet strán: 360
Rok vydania: 2013
Vydavateľstvo: CooBoo
Žáner:YA fantasy
Anotácia: June a Day prichádzajú do Las Vegas a nepredstaviteľné sa stáva skutočnosťou – Vodca Primo umiera a vlády sa ujme jeho syn Anden. Republika sa tak ocitá ešte o krok bližšie k absolútnemu chaosu. Day však zo všetkého najviac túži zachrániť svojho malého brata, a tak mu nezostáva nič iné, než sa spojiť s Patriotmi. Tí im obom sľúbia pomoc pod jednou podmienkou – Day a June musia zabiť nového Vodcu. Zdá sa, že je to mimoriadna šanca, ako zmeniť vývoj celej Republiky. Ale June si postupne uvedomí, že Anden nie je ako jeho despotický otec. Čo ak je práve on jedinou šancou na nový začiatok? Čo ak revolúcia musí mať vyšší zmysel ako osobnú pomstu? Čo ak sa Patrioti mýlia?

      Keď som dočítala prvý diel, Legenda, do druhého sa mi vôbec nechcelo. Priznávam, že som mala rôzne výčitky a nebola som až taká nadšená z tejto série, a keby som nemala doma aj ďalšie dva diely, pravdepodobne by som sa do nich nepustila. Ale šťastie sa na mňa usmialo, takže som vzala do rúk aj ďalší diel a urobila som naozaj dobre.
      Dej vám opisovať nebudem, pretože ho máte celučký zhrnutý v anotácii, prejdem rovno na to podstatnejšie, a tým je môj názor na celú knihu.
      Hneď, ako som prečítala prvú kapitolu, som si všimla obrovský rozdiel medzi Legendou a Fenoménom. Zmena nastala v postavách, deji, akčnosti...proste vo všetkom. Zatiaľ čo som v Legende váhala, vo Fenoméne som mala vo všetkom úplne jasno. Pretože bol naozaj skvelý a každá jedna kapitola bola prebitá akčnosťou.
      June bola  postava, ktorá ma v prvom dieli nebavila a nesadla mi. Považovala som ju za dievča bez názora, ktoré sa slepo oddáva tomu, čo jej prikážu. Lenže počas čítania Fenoménu, ktorý je tak trochu o nej, som sa znova zamyslela a zrazu som ju milovala?!? Sama neviem, ako je to možné... Zrazu sa mi zdala silná aj vo vnútri, nie len navonok a jej kapitoly ma naozaj bavili. Niekedy dokonca viac, ako tie Dayove. A i keď sa jej vek vôbec nezmenil, neskutočne vyrástla a zmúdrela.
      Čo sa Daya týka, tam sa nič nezmenilo. Vždy to bude môj miláčik a vždy ho budem milovať. Znova dokázal svoju silu a lásku a to, aký je skvelý. Naozaj ma bavil a i keď ho niektorí považujú za toho horšieho, mne sa jeho odlišný názor na veci, ktoré sa dejú okolo neho páčil.
      Okrem Daya a June sme mali možnosť sledovať aj ďalšie postavy, ktoré sa nám vyskytli v deji. Nový Vodca Anden, silná a nápomocná Kaede, Thomas, Tess, Patrioti... Možno tieto postavy poznáte už z Legendy, no vo Fenoméne dostávajú oveľa viac priestoru. A viete, čo je na tom všetkom najlepšie? Že som ich všetky milovala rovnako. Aj keď niektoré boli skôr záporné, niektoré mi pravdepodobne mali vadiť, no nejakým zvláštnym spôsobom ma naozaj bavili všetky.
      Medzi moje najobľúbenejšie patrila Kaede a Thomas. Áno, zradca Thomas. Áno, Kaede. Postavy, ktoré sa najskôr javia ako záporné sa môžu stať aj kladnými. Každý môže.
      Taktiež bolo vidno, že autorka sa snažila svet prepracovať do detailu. Najskôr som mala pocit, že celá táto séria je taká istá, ako ostatné dystopie, ktoré som už čítala, no tento diel ma vyviedol z omylu. Svet bol naozaj pekne prepracovaný a všetko mala dosť dobre naplánové, čo je pri dystopiách dosť dôležité.
      Keďže knihe naozaj nemám čo vytknúť, dávam jej najvyššie možné hodnotenie. Je fenomenálna:).

Hodnotenie: 5/5

Zverejnenie komentára

0 Komentáre