Juliet Grey- Spoveď Márie Antoinetty (Mária Antoinetta, III. diel)


Názov knihy: Spoveď Márie Antoinetty (Confessions of Marie Antoinette)
Autor: Juliet Grey
Séria: Mária Antoinetta, III. diel
Počet strán: 360
Vydavateľstvo: Slovart, 2017
Žáner: historický román
Anotácia
Versailles 1789. Len čo prepukajúca vzbura dorazí až k bránam paláca, Mária Antoinetta zistí, že pokojný život plný výsad sa skončil. Jej bývalí oddaní poddaní si zrazu hovoria francúzsky ľud, a usilujú sa zvrhnúť monarchiu a ohroziť životy dynastie Bourbonovcov. Kráľovská rodina sa musí presťahovať do paláca Tuilerie a ocitne sa priamo v srdci revolúcie. Máriu Antoinettu okrem niekoľkých spoľahlivých priateľov obklopujú už iba prefíkaní špióni a zlomyseľní neprajníci. Kráľovná napriek politickým a osobným hrozbám zostáva najmä vernou manželkou a oddanou matkou, hoci si uvedomuje, že tragickému osudu neunikne.
  (zdroj) 

 
   Písať túto recenziu a zároveň čítať túto knihu bolo pre mňa trošičku sentimentálne. Prečo? Lebo prvý diel tejto trilógie, Ja, Mária Antoinetta, bol zároveň prvým článkom/recenziou, ktorú som na tomto blogu uverejnila. No a za chvíľu to bude rok a práve ten súvisí i s trilógiou o francúzskej kráľovnej, z pera spisovateľky a historičky Juliet Grey
   Portrét Márie Antoinetty už zvečnili viacerí maliari, no nikto z nich nenazrel aj do jej vnútra. Každý z nej videl len drahé šaty a šperky, bohatstvo, ktorým sa obklopovala. No nikto z nich nevidel to, že sa po celý čas snažila vyrovnať so svojím životom po svojom, a že sa snažila byť len milujúcou matkou a obľúbenou kráľovnou svojho ľudu. No jej koniec, a zároveň koniec celej knihy, si Mária Antoinetta a ani jej rodina, nezaslúžila.
zdroj
   Dej záverečného dielu sa odvíja okolo Antoinettiných posledných rokov, od úteku z Paríža, väznenie celej jej rodiny v pevnosti, až po jej a Ľudovítovu smrť. Celý jej život opísala Juliet Grey vo svojich troch dielach a po kúsku nám odhaľovala Máriinu dušu. Jej detstvo, usilovnú prípravu na manželstvo, prvé stretnutie s Ľudovítom XIV., narodenie jej detí, osamelý život vo Versailles a ešte osamelejší počas jej posledných rokov. Grey nám ukázala jej súkromie, jej túžby a úzkosti, jej priority a odhalila nám jej vnútro, plné bolesti, no zároveň šťastia i lásky. A i keď s presnosťou nedokážeme povedať, čo presne bolo na knihe pravdivé, Juliet Grey sa sama snažila zreprodukovať udalosti najlepšie, ako mohla. A určite sa jej to podarilo. 
Posledný portrét Márie Antoinetty. zdroj

   Štýl, ktorým autorka píše nie je najjednoduchší. Predsa len sa jedná o historickú biografiu, v ktorej nechýba určitá politika, strojené frázy a francúzske pomenovanie šľachticov a zámožných ľudí, ktorých mená som si nedokázala zapamätať ani ja. No i napriek tomu som s čítaní nemala žiadne veľké problémy a dokázala som sa do knihy ponoriť vcelku rýchlo, i keď prvá polovica bola trošku pomalšia. Tá druhá mi však všetko neskutočne vynahradila a sama som mala problém odtrhnúť sa od príbehu, ktorý zaujal moje srdiečko. 
   I napriek tomu, že postavy sú historické a reálne žili, autorka im vdýchla dušu, vďaka ktorej už nevyzerali len ako ľudia na stranách dejepisných učebníc.  Počas čítania ste mali pocit, že ste tam s nimi, dýchate ten istý vzduch, cítite to isté, čo ony a uvedomujete si, že sa blíži ich koniec. A v tomto momente sa snažíte zmeniť históriu, dúfate, že sa autorka rozhodne inak a mihom jej čarovného pera vaša obľúbená postava a zároveň človek, ktorý naozaj žil, cítil a miloval, prežije. A i napriek tomu, že presne viete, ako Máriin príbeh skončí, knihu nepustíte z ruky, až kým si neprečítate jej posledné slovo. 
   Každý z nás, tak ako Mária Antoinetta, má svoje Dni slávy a dni smútku. Smutné i veselé obdobia, chvíľku nešťastia a chvíľku zábavy. Naše životy sa menia, naše emócie rastú a my sa vyvíjame spolu s nimi. Nikto neprežije len nešťastný život, pretože každý z nás v ňom má aspoň kvapku šťastia. Pretože bez toho šťastia by si ani ty nepoznal, čo je nešťastie, a bez nešťastia by si nebol schopný cítiť. Preto sa aj my poučme z príbehu, ktorý rozpovedala sama francúzska kráľovná a nezabudnime, že každý z nás má len určitý čas. A potom... potom príde náš koniec, ktorý však môže byť i novým začiatkom. Kto vie? 



HODNOTENIE: 5/5
  
  

Zverejnenie komentára

0 Komentáre