Juliet Grey- Ja, Mária Antoinetta (diel 1.)

Názov knihy: Ja, Mária Antoinetta
Originálny názov: Becoming Marie Antoinette
Autor: Juliet Grey
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2015
Počet strán: 376
Názov série: Mária Antoinetta
Diel: 1.
Žáner: biografia


Anotácia: Najmladšiu dcéru Márie Terézie, arcivojvodkyňu Máriu Antóniu, z politických dôvodov ako desaťročnú zasnúbili s následníkom francúzskeho trónu. Týmto činom sa začína jej intenzívna a bolestivá premena z naivného, bezstarostného a nevzdelaného dievčaťa na pôvabnú a očarujúcu dauphine. Matka ju zasväcuje do niektorých tajov manželského života, usiluje sa jej vštepiť, aby si na skazenom francúzskom dvore uchovala mravnú čistotu, no najíma aj francúzskych majstrov, ktorí dievčaťu napravujú zuby, vlasy, učia ju správne chodiť, čítať a písať po francúzsky. Zabudli ju však podučiť v politike a diplomacii. Jej manžel trávi celé dni na poľovačkách alebo v kováčskej dielni a mladá dauphine sa ocitá osamotená v cudzom prostredí.

Čaká ju dlhá, strastiplná cesta a musí si získať nielen srdce manžela, ale i dvoranov vo Versailles, kým na trón nastúpi ako nezabudnuteľná Mária Antoinetta.                                                                    


   Román o francúzskej kráľovnej Márii Antoinette sa odohráva v osemnástom storočí. Vďaka tejto knihe máme možnosť sledovať prvé detské roky mladučkej Márie, jej prípravu na sobáš s Ľudovítom XVI. a aj jej prvé roky manželstva a života na francúzskom dvore.
   Mária Antoinetta sa len vo svojich desiatich rokoch dozvedá, že je neoficiálne zasnúbená s budúcim kráľom Francúzska. Už od začiatku sú na ňu kladené obrovské nároky, keďže sa má stať hlavným sprostredkovateľom mieru medzi Francúzskom a Rakúsko-Uhorskom. V priebehu niekoľkých rokov sa musí naučiť, ako byť ženou, manželkou a budúcou kráľovnou. Jej život sa mávnutím ruky zmení a zrazu detské hry vystriedajú povinnosti. Musí nosiť strojček, učiť sa po francúzsky, nový typ chôdze a zvyknúť si na neustále narážky na jej nevyvinutosť.
    V druhej polovici knihy sa Antoinetta lúči so svojou rodinou a odchádza z jej rodnej krajiny do úplne novej zeme, kde sa stretá so svojím budúcim manželom a stáva sa dauphine.
   Životný štýl na francúzskom dvore sa však veľmi líši od toho habsburgského a Mária sa stáva ľahko ovládateľnou a zraniteľnou. Nebezpečenstvo číha zo všetkých strán Versailsského paláca a štrnásťročné dievča sa musí naučiť dôverovať len samej sebe.
   Juliet Grey opísala Máriu Antoinettu ako silnú ženu, ktorá si toho nemálo prežila. Dlhé roky musela čeliť kritike z matkinej strany, ktorá neutíchla ani po svadbe. Problémy v manželstve, odlúčenie od rodiny a ďalšie okolnosti ju zmenili a i vďaka nim môže  čitateľ sledovať rast a vývin tejto pozoruhodnej ženy.
   Ďalším plusom je autorkino písanie, nakoľko J.G. píše veľmi pútavo. Taktiež sa zväčša držala faktov, čo môžem hodnotiť len pozitívne a veľmi hodnoverne vykreslila realitu 18. storočia.
    Mne osobne sa táto kniha veľmi páčila a odporúčam ju všetkým, ktorí majú radi historické romány, poprípade sa chcú dozvedieť niečo nové o žene, ktorú nepochybne pozná celá Európa.


Moje hodnotenie: 5/5

Zverejnenie komentára

0 Komentáre