Juliet Grey- Mária Antoinetta, Dni slávy, dni smútku (diel 2.)

Názov knihy: Mária Antoinetta, Dni slávy, dni smútku
Originálny názov: Days of splendor, days of sorrow
Autor: Juliet Grey
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2016
Počet strán: 352
Názov série: Mária Antoinetta
Diel: 2.
Žáner: biografia, historická fikcia

     Píše sa rok 1774 a mladá Mária Antoinetta sa po boku svojho manžela stáva kráľovnou. Ľud ich víta s otvorenou náručou, nakoľko do "starého" Francúzska prinášajú mladosť a sviežosť. Mária Antoinetta sa plná nadšenia púšťa do zveľaďovania svojho domova. Obrovská túžba po dieťati a láske jej však nedovoľuje stať sa takou, akú ju ostatní chcú vidieť. Začína sa zahŕňať drahými róbami, šperkami, obrovskými účesmi, čoraz častejšie navštevuje divadlá a dokonca prepadne i hazardným hrám. To všetko sa zmení, keď sa jej po ôsmich rokoch manželstva narodí prvé dieťa. Medzitým však rôzne karikatúry a klebety začnú hrať svoju rolu a kráľovná sa stáva čoraz neobľúbenejšou medzi poddanými. Taktiež sa začne stretávať s grófom Axelom von Fersenom, ktorý sa stáva jej životnou láskou. V priebehu niekoľkých rokov sa Mária Antoinetta čoraz častejšie skrýva so svojimi deťmi v Malom Trianone. Náhla smrť matky a dcéry ju zničí, no to už začína Francúzsko hospodársky upadať a obaja panovníci majú plné ruky práce s povstaniami, ktoré nakoniec vyústia do Veľkej Francúzskej revolúcie.
    V ďalšom diely triológie o M.A. nám Juliet Grey potvrdila to, že písať rozhodne vie. Počas čítania tejto knihy som sa cítila, ako keby som bola Mária Antoinetta. Prežívala som s ňou každý jeden okamih v jej živote, či už bol šťastný alebo smutný. Dokázala som si predstaviť, že stojím v Malom Trianone a sledujem záplavu drahých látok a vôňu presladených parfumov.
   Ako ste si už sami mohli všimnúť, kniha je napísaná veľmi pútavo, no i napriek tomu sa mi čítala oveľa ťažšie ako prvý diel. V prvej polovici knihy som mala pocit, že sa skoro nič nedeje. Vlastne, bola celá zameraná na Antoinettinu výstrednosť a miestami ma jej správanie veľmi prekvapovalo. Prvých 150-200 strán sa týkalo veľmi podrobného opisu troch rokov M.A. kráľovského života, ktoré vôbec neboli až také zaujímavé. Materstvo a začiatok Veľkej Francúzskej revolúcie je zhrnutý v druhej polovici (autorka opisuje až trinásť rokov života). Podľa mňa to je dosť veľký nepomer, nakoľko pre čitateľa je ťažšie pochopiť francúzsku politiku a začiatky revolúcie, ktoré boli prejdené  veľmi rýchlo.
   Každopádne si neviem ani len predstaviť, akú obrovskú prácu musela Juliet Grey vydať na zostavenie celej tejto série. Spísať životopis osobnosti, ktorá žila v osemnástom storočí určite nie je jednoduché, a keďže sa v knihe nachádza len minimum fikcie, považujem ju za skvelé a veľmi zaujímavé dielo.

Hodnotenie: 4/5

Zverejnenie komentára

0 Komentáre