Reneé Ahdieh- Plameň v hmle (diel 1.)


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt the flame in the mistNázov knihy: Plameň v hmle
Originálny názov: Flame in the Mist
Autor: Renée Ahdieh
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2018
Počet strán: 320
Názov série: Plameň v hmle
Diel: 1.
Žáner: YA, fantasy, dobrodružná

Anotácia: Dievča, ktorému je súdené vydať sa za princa. Chlapec, ktorý stratil vieru v dobro vo svojom srdci. Láska, ktorá dokáže zmeniť svet. Mariko je dcéra vysokopostaveného samuraja. Odmala jej prízvukovali, že dobre sa vydať je jej jediný životný cieľ. Hoci je múdra a vynaliezavá, ostatní v nej vidia len obyčajné dievča. Len čo dovŕši sedemnásť rokov, vyšlú ju na cestu do cisárskeho paláca, kde sa má prvý raz v živote stretnúť so svojím nastávajúcim, korunným princom. Jej konvoj prepadne Čierny klan, ktorý najali, aby zabránil Mariko doraziť do cieľa. Dievčina len o vlások unikne smrti a hlboko v lesoch a začne snovať pomstu. Rozhodne sa stať členkou Čierneho klanu a zabiť každého, kto sa podieľal na jej prepade. Prezlečená za obyčajného sedliackeho chlapca Mariko prenikne do tajomného klanu, no udeje sa niečo nečakané. Prvý raz si ju niekto cení pre jej inteligenciu, vedomosti a zručnosti. A nakoniec podľahne láske, kvôli ktorej spochybňuje celý svoj doterajší život, svoju rodinu, svoj životný údel a dokonca aj vlastné ciele.

      Minulý rok sa mi dostala do rúk kniha Pomsta a rozbresk od Renné Ahdiehovej. A keďže mi jej štýl písania sadol, neváhala som a zaobstarala som si i jej novú knihu Plameň v hmle. 
Súvisiaci obrázok      Obálkou i jej anotáciou som bola nadšená. Príbeh sa odohráva v Japonsku, za čias nemilosrdných samurajov, okrem toho, je inšpirovaný rozprávkou o Mulan. Už podľa anotácie vieme usúdiť, že hlavná postava bude neskutočne silná žena, ochotná spraviť čokoľvek len preto, aby dosiahla svoju vytúženú slobodu. Neskutočne som sa na knihu tešila, no ako som ju čítala, moje nadšenie opadalo. 
      Autorka nás vtiahne hneď do deja. Nezdržuje sa zbytočnými opismi o situácií, v ktorej sa Mariko nachádza a snaží sa čitateľa zaujať už od prvej strany. No napriek tomu sa začiatok neskutočne ťahal a prvých päťdesiat strán pre mňa nebolo ľahké prečítať. Hlavne na začiatku som nechápala, čo sa to vlastne deje a prečo Mariko uvažuje tak, ako uvažuje. Nechápala som, prečo sa nemôže obrátiť, nájsť nejakého dôveryhodného človeka a povedať mu, že potrebuje pomoc, lebo ju prepadli. Zdá sa mi, že tam bolo nejaké vysvetlenie, no i tak som nechápala, prečo si vyberá tú ťažšiu cestu. No po niekoľkých kapitolách Mariko stretla členov Čierneho klanu a ja som začala dúfať, že sa dej rozbehne ešte viac. A dej sa naozaj i rozbehol, no s viacerými chybami, ktoré som nedokázala prehliadnuť. 
      V prvom rade mi vadilo to málo, čo sme vedeli o vedľajších postavách. Mala som pocit, že v skutočnosti vieme niečo len o Mariko a Ókamim, no pritom sa v knihe nachádzalo viac zaujímavých postáv, o ktorých som sa chcela dozvedieť niečo viac. Napríklad taký Ranmaru (ktorý bol podľa mňa najzaujímavejšou postavou v celej knihe). O ňom sme vedeli len to, že je veliteľ Čierneho klanu, Ókamiho najlepší priateľ a je zaľúbený do ženy, ktorá ho neľúbi (prečo ho neľúbi som sa nedozvedela). A takto to bolo zo všetkými vedľajšími postavami, ktorých bolo celkom málo. Napríklad z celého Čierneho klanu som poznala len štyroch členov a mala som pocit, ako keby sa Čierny klan skladal len z nich. 
      Okrem týchto záporných vecí, ktoré som práve vymenovala sa v knihe nachádza aj jedno obrovské plus, Mariko. 
      Mariko nebola síce ideálna hlavná postava, no bola silná, i keď nie fyzicky. Bola múdra, inteligentná a aj keď bola "len" žena, častokrát bola silnejšia ako ktorýkoľvek muž. Celkovo som knihu dočítala hlavne kvôli nej (a ešte preto, lebo som dúfala, že skončí s Ranmaruom). Ako hlavná postava mi celkom sadla a bola hlavným dôvodom, prečo som sa rozhodla knihu dočítať.
      Celkovo som však bola pomerne dosť sklamaná. Príbeh bol naozaj skvelý, no opis vedľajších postáv a pomerne slabý koniec mi knihu celkom dosť pokazil. Viem, že je vydaný aj ďalší diel (zatiaľ len v angličtine), no pravdepodobne ho čítať nebudem. Je mi to trošičku ľúto, pretože viacerým sa táto kniha veľmi páčila, no pravdepodobne nebola určená pre mňa. 
   
   
Hodnotenie: 2,5/5


zdroje obrázkov: https://www.amazon.com/Flame-Mist-Ren%C3%A9e-Ahdieh/dp/0399171630 https://www.guiatcastellon.com/events/mulan/ 

Zverejnenie komentára

0 Komentáre