Heather Moriss- Tetovač z Auschwitzu


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tetovač z auschwitzu

Názov knihy: Tetovač z Auschwitzu (The Tatooist of Auschwitz)
Autor: Heather Moriss
Počet strán: 272
 Rok vydania: 2018
Vydavateľstvo: Ikar
Žáner: historický román
Anotácia: Tetovač z Auschwitzu je román vychádzajúci zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov, dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii.
Lale v tábore dostal prácu tetovača. Jeho povinnosťou bolo číslovať väzňov, ktorých nacisti po selekcii nechali nažive, teda vpichávať im do predlaktí čísla s neodstrániteľným atramentom – jeden z najsilnejších symbolov holokaustu. Minimálnu slobodu pohybu, ktorú mu umožňovala táto funkcia, využíval na získavanie potravín výmenou za šperky a peniaze po zavraždených Židoch, čím nejedného spoluväzňa zachránil pred vyhladovaním. Jemu hrozila za túto činnosť smrť, mnohí iní jej vďačili za prežitie.
Jedného dňa sa v rade na tetovanie vyskytlo vystrašené a roztrasené mladé dievča… Pre Laleho – fičúra, frajera a trochu aj dobrodruha – to bola láska na prvý pohľad. Zaumienil si, že popri vlastnom prežití urobí všetko pre to, aby prežila aj Gita.
To, čo robí túto knihu zvlášť pozoruhodnou, je Laleho životný elán. Vedel, aký osud nacisti chystajú jemu aj ostatným väzňom, on sa však rozhodol nepoddať neľudskosti tábora, zachovať si dôstojnosť, osobnú integritu a žiť čo najplnšie, ako to bude možné. Napriek všetkej svojej drsnosti je Tetovač z Auschwitzu príbehom nádeje a odvahy, a hoci to znie neuveriteľne, aj príbehom veľkej lásky.


      Kníh o holokauste som čítala už naozaj veľa a každá jedna sa zaryla hlboko do môjho srdca. Ešte predtým, ako som túto vôbec rozčítala som vedela, že bude naozaj silná a dlho na ňu nezabudnem. A teraz si dovoľujem povedať, že na ňu nezabudnem nikdy.
      Myslím si, že o knihe ste si prečítali všetko už z anotácie, takže prejdem rovno k môjmu názoru.
      Nemôžem napísať, že kniha bola krásna. Prečo? Lebo bola strašná. Bola strašná, preto, lebo popisovala našu krutosť, nenávisť a zbabelosť. Bola strašná preto, lebo popisovala zvrátenosť celého ľudstva. Z holokaustu totižto nemôžeme viniť len určitú skupinu ľudí. Zapríčinili sme ho my všetci a nikto tomu nezabránil. Áno, nežili ste v tej dobe. Ani ja som nežila. No viem, že koncentračné tábory, rasová diskriminácia, rasizmus a všetko s ním spojené, ešte nie je za nami. Koľko koncentračných táborov stále funguje? Koľko ľudí denne umiera na ťažkú prácu? Je otroctvo skutočne za nami? Neustále umiera niekoľko tisíc ľudí. Ľudí, ktorí by mohli liečiť, učiť, šíriť lásku...Nie, toto obdobie ešte stále nie je úplnou minulosťou. Rasizmus sa prejavuje u malých detí, ľudia ho podporujú a pochybujú o tejto našej strašnej minulosti. I keď som naozaj mladé dievča, mám oči a vidím to. Z veľkej časti mi ich otvárajú knihy a príbehy ľudí, ktorí majú čo povedať. A takým človekom je každý autor.

"Každý poláme svoj prídel na kúsky, akurát tak na jeden hlt, a podá ich ďalej. Nijaké sácanie, nijaké spory, je to pedantské rozdeľovanie potravy, ktorá zachraňuje životy. Počuje, ako jeden z nich vraví: „Tu máš, Veľký Joel, vezmi si môj kúsok- budeš potrebovať energiu.” Lale sa usmeje. Deň, ktorý sa začal tak zle, sa končí veľkorisím gestom človeka zomierajúceho od hladu."
 
      Príbeh Laleho a Gity ma dostal. Obaja dokázali nájsť lásku a priateľstvo tam, kde vládla len smrť. I napriek ich situácii sa milovali viac, ako ľudia, ktorí sú slobodní. Ich príbeh bol strašný, no zároveň krásny. Pretože i napriek tomu, čo sa im stalo, nepochovali nádej a zabili nenávisť. Dokázali sa postaviť späť na nohy a zvládli to. Porazili smrť, aj keď si pre nich neskôr prišla. No je také podstatné poraziť smrť? Odpoveďou je nie. Podstatné je poraziť všetku tu nenávisť a teror, čo sa im nakoniec podarilo.
      Lale bol úžasný muž, ktorého by som chcela mať po svojom boku. Nedokážem ani slovami vysloviť, aký bol skvelý. Pretože miloval všetky ženy, nehľadiac na ich vek či výzor. Pretože bol láskavý a vždy ochotný obetovať svoje aké také "pohodlie" v prospech iných. Od prvej kapitoly som ho milovala, a kiež by bolo takýchto mužov viac.
      Tetovača z Auschwitzu si musíte prečítať. Už len preto, lebo vás naučí niečo nové a dá vám niečo do života. Myslím si, že je veľmi dôležité, aby mladý ľudia čítali o týchto časoch. Pretože my sme tí, ktorí budú môcť niečo zmeniť. A posolstvo, ktoré nesie táto kniha je dôležité a aj ona prispieva k tomu, ako môžeme zachrániť svet.

Hodnotenie: zaslúžených 5/5

https://www.pantarhei.sk/knihy/beletria/skutocne-pribehy/tetovac-z-auschwitzu.html 

Zverejnenie komentára

0 Komentáre