Ariel Kamplan- Spolu jsme dokonalá holka

Názov knihy: Spolu jsme dokonalá holka 
Autor: Ariel Kamplan
Vydavateľstvo: Cosmopolis, Grada, 2020
Žáner: young adult
Anotácia: Bethany a Aphra jsou nejlepší kámošky. Bethany je k zbláznění krásná, Aphra je vtipná a odvážná. Obě potřebují zapracovat na svém sebevědomí. Ale spolu? Spolu dohromady dají jednu dokonalou holku. Až na to, že se obě zakoukaly do jednoho kluka, do Grega, který shodou okolností plynule ovládá šest řečí – vlastně sedm, pokud počítáte řeč žhavých pohledů…
Aphra je přesvědčená, že o ni Greg nestojí, takže když jí napíše v domnění, že píše Bethany, rozhodne se kamarádce pomoct a začne mu jejím jménem odepisovat. Bethany pak vyráží s Gregem na rande. Prostě geniální plán. Co by se mohlo pokazit?

    Určite sa už viacerým z vás stalo, že sa ku vám dostala kniha, od ktorej ste mali veľmi nízke očakávania, dokonca ste sa do nej ani nemali v pláne pustiť. No keď ste tak spravili, veľmi vás chytila a v momente ste oľutovali, že ste o nej pochybovali. Presne to bol môj príbeh spojený s knihou Spolu jsme dokonalá holka od Ariel Kamplanovej. 

"Někdy, když v noci ležím v posteli a dívám se na potemnělý strop, říkám si, že největší problém anglicky mluvícího světa je to, že nechápeme lásku.
Usoudila jsem, že za to múže náš omezený slovník. Máme jediné slovo: láska. A očekávame, že bude znamenat všechno. Až na to, že je těžkpádné a nepřesné a bývá příčinou nedorozumění, zlosti, flustrace a slz." 
str. 9

    Príbeh dvoch najlepších priateliek začína tak, ako mnohé iné knihy zo žánru young adult a predsa je niečím iný. Autorka sa v ňom totižto dotýka veľmi dôležitých tém, ako je napríklad sebaláska, pravé priateľstvo, rodinné vzťahy a zmeny v živote dospievajúceho dievčaťa.  Nie každý si vždy uvedomuje, ako nedostatok zdravej lásky k sebe samému, k svojmu telu a osobnosti, dokáže ovplyvniť vzťahy okolo nás a zasahovať do nášho života v obrovskom rozmere. A nie každý chápe, že nedostatok tejto lásky si častokrát nemusíme ani uvedomovať... a cesta k pochopeniu dokáže byť veľmi, veľmi dlhá. 
Práve z tohto dôvodu som neskutočne obdivovala na autorke to, že v knihe zanechala takýto odkaz, sústredila sa na Aphrino vnútro a postupne sa snažila odkrývať čitateľovi dôvody, prečo hlavná hrdinka konala tak, ako konala. 

"Je tak špatné občas si přát, abe mě někdo zachránil?" 
str. 214

    Aphra a Bethany sú najlepšie priateľky už od malička a vzájomne sa dopĺňajú. Beth je nádherná a každý jej krásu závidí. Aphra je tá vtipná, komunikatívna a zábavná. Obe však majú problém, ktorý súvisí z och nedostatkom sebavedomia. Aphra si je neistá svojím vzhľadom a má pocit, že nikto ju nemôže mať rád takú, aká je... pretože ona sa nedokáže prijať. Bethany však nerozpráva a má obrovský problém nadviazať konverzáciu s ostatnými. A keď sa obe dievčatá zamilujú do jedného chlapca, to, čo ich celý život držalo vzadu sa prejaví a dievčatá musia čeliť svojím najväčším strachom. 
    Úsmevná a milá knižka vás určite zaujme najmä hlavnou hrdinkou, pretože tá bola naozaj výborná. Už veľmi dlho som nezaži postavu, ktorej by som absolútne nemala čo vytknúť. Páčila sa mi jej povaha, rozumela som jej rozhodnutiam a jej humor bol neuveriteľný! Celá kniha bola písaná s ľahkosťou a i napriek jej hrúbke som ju mala prečítanú za chvíľu. A i napriek tomu, že young adult žáner už pre mňa začal strácať čaro, táto kniha ho vo mne znova prebudila a veľmi sa teším, keď sa ku mne dostanú ďalšie knihy od autorky. 


HODNOTENIE: 5/5

Zverejnenie komentára

0 Komentáre