Marie Lu- Legenda (diel 1.)


Názov knihy: Legenda (Legend)
Autor: Marie Lu
Názov série: Legenda Republiky
Diel: 1.
Počet strán: 304
Rok vydania: 2013
Vydavateľstvo: CooBoo
Žáner: YA fantasy
Anotácia: Pätnásťročná June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na sľubnú kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej časti sektora Lake a už odmlada je najhľadanejším zločincom v krajine. Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Metias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day. Ten sa však snaží ochrániť svoju rodinu a June pomstiť smrť svojho brata. No v šokujúcom slede udalostí prichádzajú na to, že táto skutočnosť ich stavia proti sebe. A tak nastáva boj o holý život, boj o budúcnosť ľudstva, boj o skutočnú ľudskú slobodu. 

      Prvýkrát som sa s knihou Legenda stretla asi pred troma rokmi, keď mi ju tatino priniesol z knižnice. Vtedy som ešte nebola taká veľká čitateľka, ako som teraz, i keď som tiež čítala veľa. Už ani neviem prečo, no vrátila som ju neotvorenú. V priebehu rokov som však na ňu natrafila viac než jedenkrát, a preto som sa rozhodla si ju prečítať.
      Na území dnešnej Kalifornie sa nachádza nový štát Republika. Republika je štát, rozdelený do rôznych sektorov so svojím vlastným vodcom. Obklopená je však Kolóniami, s ktorými neustále bojuje a snaží sa ich zničiť.
      Cieľom Republiky je mať čo najviac vojakov, ktorí zabezpečia je ochranu. Tento vysoký počet mladých ľudí získajú tak, že každoročne organizujú Skúšku. Každé desaťročné dieťa sa musí do nej zapojiť a deti s vyšším počtom bodov sa učia na prestížnej vojenskej škole. Tie, ktoré neprejdú Skúšok sú násilne vzaté od rodín a poslané do pracovných táborov.
      Day a June sú pätnásťroční teenageri, ktorí sa obaja narodili v Republike, no ich životy sú odlišné. Day pochádza z chudobnej rodiny a pred piatimi rokmi Skúšku nespravil. Od vtedy je na úteku, snaží sa chrániť svoju rodinu a je najhľadanejším zločincom v celej Republike. Nie je presvedčený o jej spravodlivosti a každým svojím činom sa ju snaží sabotovať.

      June je najtalentovanejšie dievča v celej Republike, pretože v Skúška dostala ako jediná plný počet bodov. Rodičia jej zomreli, no žije so svojím bratom v najbohatšej štvrti a užíva si život. Až kým nie je jej brat zavraždený a vina padá na Daya.

"Dayove hrdinské činy ma voľakedy fascinovali. Teraz sa však stal mojím nepriateľom. Cieľom mojej prvej vojenskej misie. Úporne premýšľam celé dva dni a na tretí zavolám veliteľke Jamesonovej. Mám plán."
str.53
 
      Od tej chvíle sa životy dvoch mladých ľudí začnú prepletať a obaja sú vystavení pocitom a situáciám, ktorým doteraz nikdy nemuseli čeliť. 
zdroj: môj instagram @lucreads_
      Počas čítania som sa cítila akosi zvláštne. Chvíľu som si myslela to, chvíľu tamto a na záver som vlastne ani nevedela, čo si mám myslieť. Dystopických sérií je už naozaj veľa a všetky sú niečim výnimočné.  Niektoré vyšli pred rokom, niektoré pred piatimi a to bol najväčší problém tejto knihy. Literatúra sa od napísania tohoto dielu posunula, hlavne čo sa týka dystopií. Nie je to niečo, čo by mi malo prekážať, je to proste fakt. Práve kvôli mojej skúsenosťami s knihami podobného alebo takého istého žánru som sa miestami cítila, akoby som už vedela, čo sa stane. Rozdelenia sveta, hlavní hrdinovia...to všetko mi bolo až bolestne známe a trošku mi to kazilo celkový dojem z knihy.

"Je zvláštne, že som tu teraz s tebou. Ledva ťa poznám. Ale...niekedy mám pocit, akoby sme boli tá istá osoba, narodená v dvoch odlišných svetoch."
str. 286 
 
      Na druhú stranu som si ju však užila, Čítala sa rýchlo, dej mal hlavu a pätu, hlavní hrdinovia boli skvelí. Kniha mala všetko, čo som od nej očakávala a mala som ju prečítanú pomerne veľmi rýchlo. Autorkyn štýl písania ma bavil a bol niečim výnimočný. Knihu by som však odporučila vekovej kategórii 12-14 rokov. Znova opakujem, určujem to len podľa seba, no ja som knihy zo žánru young adult začala čítať už keď som mala desať rokov, takže k titulom, ktoré som vtedy ešte nemala úplne čítať, som už mala prečítané.
      Takže, ak začínate s dystópiami alebo proste chcete niečo menej náročné, siahnite po Legende od Marie Lu. Príbeh vás zaručene chytí a bude sa vám čítať veľmi ľahko. Mňa napríklad dostal z týždennej čitateľskej krízy (čo je na mne dosť dlho:)), takže určite za to stojí. V čo najbližšej dobe sa vrhnem na ďalší diel a samozrejme, dám vám vedieť, ako sa mi páčil. Zatiaľ vám ponúkam takéto hodnotenie a dúfam, že vám moja recenzia dala aspoň niečo. Majte sa krásne a ahojte :).

"Každý deň prináša nových dvadsaťštyri hodín. Každý deň prináša príležitosť začať od začiatku. V jednom momente žiješ aj zomieraš. Žiješ vždy pre ten jeden deň."
str. 287
 

Hodnotenie: 4/5

Zverejnenie komentára

0 Komentáre