Jennifer L. Armentroutová- Obsidián (Lux, I. diel)


Názov knihy: Obsidián (Obsidian)
Autor: Jennifer L. Armentroutová
Séria: Lux, 1. diel
Počet strán: 360
Vydavateľstvo: Zelený kocúr, 2019  

 Anotácia
Nové začiatky bývajú náročné.
Pred začiatkom štvrtého ročníka na strednej sme sa presťahovali do Západnej Virgínie a mne nezostalo nič iné ako vysporiadať sa s tamojším nárečím, chabým prístupom na internet a nekončiacou nudou. .. až som raz zbadala svojho vysokého sexi suseda s tajomnými zelenými očami. Zdalo sa, že veci sa pohnú k lepšiemu. ..
A potom otvoril ústa.
Daemon je neznesiteľný. Arogantný. Človek má chuť ho prizabiť. Nevychádzame spolu. Ani trochu. No keď na mňa zaútočí neznámy chlap, Daemon mávnutím ruky zastaví čas a stane sa. .. niečo nečakané.
Sexi mimozemšťan, ktorý býva vo vedľajšom dome na mne zanechá stopu. Počuli ste dobre. Mimozemšťan. Ukáže sa, že Daemon a jeho sestra majú celú galaxiu nepriateľov, ktorí si chcú privlastniť ich schopnosti. Okrem toho, vďaka Daemonovmu dotyku svietim ako vianočný stromček. Ak to chcem prežiť, musím sa držať blízko neho, až kým mimozemská stopa celkom nevybledne.
Teda, ak ho dovtedy neprizabijem. 
zdroj 


 Knihu Obsidián vychválilo už mnoho čitateľov a jednoznačne to bola jedna z tých kníh, ktorá sa vyskytovala všade. Ešte pred jej preložením, na ktoré sme čakali cca sedem rokov, som ju registrovala po celom zahraničnom booktube. A keď dorazila aj k nám, na Slovensko, znova som ju videla úplne všade. A keďže ma takéto "prechválené" tituly veľmi nelákajú, trvalo mi značný čas, kým som sa aj ja dostala k Obsidiánu. A musím povedať, že to vôbec neľutujem, pretože bola proste vynikajúca a nutne potrebujem ďalšiu časť. 
Príbeh sám o sebe bol  celkom jednoduchý. Katy je tínedžerka, ktorá stratila svojho otca a spolu s mamou sa rozhodli presťahovať do úplne iného mesta, vzdialeného niekoľko desiatok až stoviek kilometrov od Floridy, kde predtým bývali. Ich nový domov je zapadákov a okrem blogovania a okopávania  záhrady nemá Katy počas letných prázdnin čo robiť. Jedného dňa však Katy stretá svojho sexi suseda Daemona, ktorý sa nanešťastie správa ako hlupák. Je odporný, arogantný, no i napriek tomu ju neuveriteľne priťahuje. A ako sa časom ukáže... k tomu všetkému je aj mimozemšťan. 
Slovo mimozemšťan vo vás určite zanechá nejaké predsudky voči knihe, pretože je to také... no proste je to niečo iné. A zároveň perfektné. Konečne som si mohla užiť nejakú YA fantasy knihu bez upírov, vlkolakov alebo čarodejníc. Namiesto toho nám autorka hodila rovno pod nos niečo odlišné a zaujímavé. Kombinácia sexi človeka s mimozemšťanom k sebe veľmi nejde, no Jennifer tento "svet" napísala tak, aby všetko do seba skvelo zapadalo. 


„Zistil som, že tí najkrajší ľudia, skutočne krásni zvonku i zvnútra, si nikdy nie sú vedomí svojej krásy." Očami zámerne vyhľadal moje a chvíľu sme tam stáli a hľadeli zoči-voči. "Tí, ktorí sa svojou krásou neustále oháňajú, ju len pustošia! Ich krása je prchavá. Je to len mušľa, ktorá v sebe neukrýva nič, iba temno a prázdnotu."
Najväčším plusom, a niekedy aj mínusom, sú podľa mňa postavy. Ak vám nesadne postava, je vám jedno, v akom je svete. Ak sa v nej nedokážete nájsť alebo je príliš "nerealistická", neuveríte nič, čo sa v jej živote stane, jej pocity sú preafektované a vy nechápete, prečo sa správa tak, ako sa správa. No a postavy sú aj niečo, čo nikdy nesadne každému. A keďže každý z nás je iný, je to pochopiteľné. Niekoho bavia hrdinky, ktoré sú zachraňované, niekoho tie, ktoré zachraňujú ostatných. A preto je podľa mňa pochopiteľné, ak na Katy a Daemona budete mať iný názor ako ja, no ja som ich oboch zbožňovala. Katy som si obľúbila už od prvej stránky, keďže už na nej som pochopila, že presne tak ako ja, miluje blogovanie  knihách a už si bez toho nevie prestaviť ani svoj život. A každá zmienka o jej recenziách a veciach spojených s blogom ma nesmierne bavila. Okrem toho som milovala aj je osobnosť a to, ako sa v určitých veciach správala. Nebola takou typickou hrdinkou, ktorá sa pred sexi chlapom nechá ponižovať, správa sa ako keby nemala svoj vlastný rozum a nedokáže povedať NIE. Bola proste svojská a originálna. Nadávala (ale len naozaj primerane), ukazovala prostredníky a milovala sarkastické poznámky. Možno je divné, že si takéto veci užívam, no už mi začali liezť hlavné postavy, ktoré sú ako cez kopirák a Katy taká rozhodne nebola. 
Daemon bol, podľa mňa, spravený tak, aby sme ho proste zbožňovali. Na začiatku knihy som pred ním naozaj ohŕňala nos a nechcela som uveriť, že toto má byť tá top mužská postava na svete, no časom som ho aj ja začala milovať a proste som si k nemu našla cestu. Nemôžem povedať, že by som ho pochopila, pretože Daemona sa nedá chápať, no i to ma neodradilo milovať pasáže, v ktorých bol aj on. A jediná vec, ktorá mi túto knihu môže momentálne pokaziť je tá, že v druhom alebo treťom dieli nám autorka ukáže ďalší "originálny" ľúbostný trojuholník. Tuším si idem pozrieť nejaké anglické recenzie, nech sa nechám v dobrej nálade 😂.

ODPORÚČANIE

Kniha Obsidián je už pomerne staršie dielo, ktoré však jednoznačne dokazuje, že stojí za prečítanie. Starých známych upírov vystriedajú nepreskúmaní mimozemšťania, knihu zvládnete prečítať za dva dni a hlavní hrdinovia si určite získajú aspoň kúsok z vašeho srdiečka. Takže si myslím, že vás táto kniha jednoznačne zabaví aspoň na nejaké dva dni 😂.

HODNOTENIE: 5/5

Zverejnenie komentára

2 Komentáre

  1. Ja som taká rada, že sa ti kniha páčila :D Ja som celú sériu čítala pred rokmi a radí sa medzi moje obľúbené, aj keď to nie je úplne dokonalé, ale nemôžem si pomôcť. MILUJEM TO! :D Ostatné časti sú úplne bombové a od tretej časti to naberá ohromné grády, takže máš sa na čo tešiť :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jééj, už sa teším! Najradšej by som si ju prečítala hneď aj v angličtine, ale to mi nebudú ladiť obálky, takže si asi počkám na preklad (má byť ešte tento rok!!!). Už sa neviem dočkať :D

      Odstrániť