Heather Morris- Cilkina cesta

Názov knihy: Cilkina Cesta 
Autor: Heather Morris
Vydavateľstvo: Ikar, 2020
Séria: Voľné pokračovanie Tetovača z Auschwitzu 
Žáner: vojnový román, historický román  
Anotácia: Cecília „Cilka“ Kleinová mala len šestnásť rokov, keď ju deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Tam si ju vyhliadol veliteľ Schwarzhuber a násilne ju oddelil od ostatných väzenkýň. Cilka rýchlo pochopila, že moc, hoci nechcená, znamená šancu prežiť. Zato, že spala s nepriateľom, ju obvinili z kolaborácie. Mala však na výber? Kde sú morálne hranice pre dieťa, ktoré skončí v koncentračnom tábore? Po vojne Cilku odsúdili na pätnásť rokov nútených prác v gulagu. Na Sibíri čelí novým hrôzam vrátane nechcenej pozornosti dozorcov. Vďaka priazni istej lekárky dostane príležitosť starať sa o chorých. Tí zápasia o život v neľudských podmienkach a mladá žena sa tak dennodenne borí so smrťou. Napriek útrapám však stále nachádza dosť síl na prežitie a napokon aj na lásku.

   Autorka Heather Morrisová pred nejakým časom napísala svoju prvú knihu- Tetovača z Auschwitzu. Príbeh o mužovi, ktorý prežil koncentračný tábor a bol pripravený o všetkých tých zverstvách otvorene hovoriť, si získal srdcia mnohých čitateľov. Aj preto sa autorka rozhodla zmapovať život Cilky, mladej ženy, ktorá taktiež prežila koncentračný tábor, spriatelila sa s Lalem a po oslobodení Osvienčimu bola poslaná na pätnásť rokov povinných prác na Sibír, do pracovného tábora- gulagu. Ako Lale vo svojom svedectve povedal, Cilka Kleinová bola najodvážnejšou ženou, akú kedy poznal a ja s tým musím len a len súhlasiť. Pretože Cilka Kleinová bola najodvážnejšia žena, o akej som kedy čítala a táto kniha by určite nemala uniknúť vašej pozornosti.

„Príbehy, ako je Cilkin, si zaslúžia, aby boli vyrozprávané s láskou. Cítim sa poctená, že ho môžem priniesť čitateľom. Cilka bola len dievča, ktoré dospelo v ženu a bola to najodvážnejšia osoba, akú Lale Sokolov kedy stretol." str. 337

  Ak sledujete tento blog už nejaký ten piatok, asi viete, že kníh z obdobia druhej svetovej vojny... a celkovo aj vojnovú literatúru čítam celkom často. Myslím si, že je veľmi dôležité čítať tieto knihy, dokonca si myslím, že by bolo vhodné zaradiť niektoré z nich do povinnej literatúry pre stredné školy. Prečo? Lebo o takýchto témach nestačí vedieť len okrajovo. Treba chápať, čo sa vtedy dialo, akým spôsobom sa to dialo a vzdelávať sa v tomto ohľade, pretože je to jedna z najstrašnejších udalostí, ktorú sme my ľudia dopustili. Dôležité je si uvedomiť, že koncentračné a pracovné tábory stále existujú (i v dvadsiatom prvom storočí) a nič s tým nerobíme, pretože my sa máme dobre. Čo je veľmi smutné. Preto si myslím, že takéto knihy dokážu otvoriť oči v mnohých ohľadoch a nemali by byť nepovšimnuté. 

Ľudia, ktorých poznačí vojna, zajatie alebo útlak, reagujú rozdielne - a keď sú od toho ďaleko, možno len odhaľujú, ako by reagovali za tých okolností. V skutočnosti to nevedia." str. 287

   Príbeh celej knihy sa začína dňom, kedy bol oslobodený koncentračný tábor Auschwitz a mladá, len osemnásťročná, Cilka je poslaná za "vojnové zločiny" na ďalších pätnásť rokov do pracovného tábora. Nevie, kam ju posielajú, no vie, že sa znova ocitla v dobytčom voze, medzi umierajúcimi ľuďmi a jej budúcnosť sa nebude veľmi líšiť od času, ktorý strávila v Osvienčime. No i tak sa Cilka nevzdáva, svoj osud berie do svojich vlastných rúk a znova sa snaží prežiť. Jej túžba po živote, slobode a pomoci druhým ju napĺňa a len vďaka nej sa jej podarí v tábore prežiť dlhé, predlhé roky. 
   Kníh z prostredia koncentračných táborov som už čítala viac, no prostredie gulagov a celkovo podmienky, aké vládli v tých pracovných táboroch mi neboli až tak známe, keďže som sa ku knihám s touto tématikou ešte nedostala. A poviem vám veru, že som z toho ohromená a prekvapená ešte viac, ako som si myslela, že budem. To, čo sa dialo v týchto pracovných táboroch je znova, neuveriteľne neľudské a počas čítania knihy sa hanbíte. Hanbíte sa za to všetko, čo sa deťom, mužom a ženám dialo, hanbíte sa za to, že niekto bol ochotný niečo takéto konať, hanbíte sa i napriek tomu, že ste v tej dobe ani nežili. Okrem týchto emócií však pocítite i lásku a súcit ku všetkým postavám, pocítite šťastie, že sa nájdu i ľudia, ktorí sú ochotní pomáhať, obetovať sa a ochotní prežiť. Cilkina cesta je kniha mnohých emócií s veľmi silnou hlavnou postavou a ženou, ktorá napriek všetkému prežila.
   Kniha sa čítala úplne sama, mala som ju prečítanú za pár dní. Dokonca mám pocit, že sa autorka od napísania Tetovača z Auschwitzu v písaní posunula, čo ma veľmi príjemne potešilo. Tiež musím oceniť, že z Cilky dokázala vytvoriť naozajstnú ženu a z príbehov, ktoré jej o odvážnej Cilke Kleinovej porozprávali preživší, dokázala vytvoriť jedno dielo. Dielo, ktoré mapuje časť jej života, časť nočných môr iných a časť našej histórie, z ktorej sa treba poučiť. 

HODNOTENIE: 5/5


   

Zverejnenie komentára

0 Komentáre